Wie kent het niet: Het zit even niet mee, het lukt niet met trainen, of die belangrijke wedstrijd binnenkort. Kan ik het wel, lukt het me wel, hou ik het wel vol. Behalve het daadwerkelijke fysieke trainen speelt er nog iets anders mee: het proces tussen de oren.

Een mooie quote van coach Rich Davis hierover is:

Long distance running is 90% mental and the other half is physical.

Daarbij wordt beschreven dat het mentale aspect misschien wel belangrijker is dan het fysieke aspect. De volgende zaken spelen daarbij een rol:

 • Zelfvertrouwen
 • Discipline
 • Motivatie

Hoe kun je ook die dingen trainen zodat je niet tegen psychische blokkades oploopt tijdens het doen van je trainingen, je testloopjes en je wedstrijden? Hou er rekening mee dat alles trainbaar is. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er tenslotte in wordt. Hoe beter je in iets wordt, hoe meer je zelfvertrouwen toeneemt, maar daarvoor is uiteraard wel discipline en motivatie nodig.

Het belangrijkste is dat je een volgorde hebt in de mate waarin je je zelfvertrouwen opbouwt. Als je geen zelfvertrouwen hebt in je normale training dan moet je ook niet verwachten dat je dat hebt bij testloopjes en al helemaal niet tijdens een wedstrijd (al heb je natuurlijk altijd een soort van extra drive tijdens een wedstrijd door het publiek en de andere lopers).

Een aantal mogelijkheden om je vertrouwen op te bouwen zijn:

 1. Waarom wil je dit
  Probeer je doelen zo helder mogelijk te krijgen en vooral ook waarom je dit graag wilt bereiken. Hou het doel wel reëel en realiseerbaar. Als het doel voor jou helder en duidelijk is, is het eenvoudiger om de stappen die noodzakelijk voor dit doel zijn uit te voeren.
 2. Herhaling
  Als je een bepaalde training al eens succesvol hebt uitgevoerd, dan weet je dat je het kan. Daarom is bijvoorbeeld een eerste (halve) marathon veel spannender dan een volgende.
 3. Verdeel het in blokjes
  Als je aan het trainen bent en je weet niet of je het tempo kunt volhouden, dan kan het verdelen van de training in blokken op dat beoogde tempo een manier zijn om je zelfvertrouwen een boost te geven. Of verdeel de hele training/wedstrijd in blokken.
 4. Visualiseren
  Maak je hoofd leeg en zie je zelf over de finish gaan. Denk daaraan. Ga met een beeld van start dat je het gaat halen. Hou dat in je hoofd en je hebt al een hoop overwonnen. Het in jezelf geloven is zo vreselijk belangrijk.
 5. Monitor je vooruitgang
  De meeste mensen hebben natuurlijk al een mogelijkheid om hun training/wedstrijd digitaal te analyseren. Zo kun je kleine stapjes vooruit (of terug) tijdig signaleren en zo nodig bijsturen.
 6. Durf jezelf pijn te doen
  Vooral bij de kortere wedstrijden qua kracht of bij intensieve trainingen en bij hele lange wedstrijden op uithoudingsvermogen. Het voelt niet altijd even fijn. Het jezelf pijn durven te doen bij een snelle 5km of bijv. een HIIT training is niet iets wat altijd even leuk is, maar ook dit kun je leren.
 7. Huur een coach in
  Heb je heel veel moeite om het zelf voor elkaar te krijgen of zoek je gewoon een stok achter de deur, schakel een personal coach in die je kan helpen. Hij of zij kan over langere termijn dit voor je in de gaten houden en je met kleine stapjes richting jouw doelen helpen.

Denk goed na over je doelen. Wanneer wil je wat bereiken, is dat wel reëel en ben je (en je omgeving) bereid om de opofferingen die hiervoor nodig zijn te leveren. Zorg dat je doel SMART is gedefinieerd.

Heb je interesse in trainingsbegeleiding, neem dan gerust contact met me op.

Dit artikel is ook verschenen in de ProRun.

Delen via: