Die vervelende tijd van het jaar komt er weer aan, de vakantie. We moeten er weer uit, met de caravan, tent, vliegtuig of fiets. Nu moet je meestal wel mee gaan om de situatie in het gezin een beetje leefbaar te houden. De rest van het jaar moet iedereen zich altijd aanpassen aan de hardloper. Er moet getraind worden. De voeding moet kloppen. Thuis kun je niet al te veel doen, want als je niet sport, dan behoor je te rusten. In het weekend moet als opzij voor de wedstrijden.

Concreet, even aanpassen die twee weken per jaar dat er verplicht vakantie gevierd kan worden. De geoefende hardloper is natuurlijk niet helemaal gek, die is al lang van te voren aan het kijken waar en hoe daar toch mooi doorgetraind kan worden, maar hoe pak je zoiets nu precies aan:

 • Zorg dat je een minimale set van hardloop spullen meeneemt (schoenen aan in de auto, want die zitten zo lekker) en kleding ergens verstoppen waar het niet opvalt
 • Op facebook en strava kijken waar daar mooi gelopen kan worden
 • Eventueel op google kijken of daar een atletiek vereniging zit waar je alvast wat trainingsrondjes van kunt “pikken”
 • Je hardloopnetwerk raadplegen van mensen die al in die omgeving op “vakantie” geweest zijn
 • Alvast wat basale plots maken/zoeken met sites als (let op, dit kun je het beste uit je hoofd leren, het is raadzaam om hier vanaf 6 weken voor de vakantie alle pauze’s aan op te offeren):
  • http://www.looptijden.nl/route/afstandmeten
  • https://runnermaps.nl/route
  • http://www.afstandmeten.nl/
  • https://www.routeyou.com/nl
 • Altijd aanbieden om ‘s morgens broodjes of iets dergelijks te halen. Bereid je ook goed voor dat je weet waar alle supermarkten liggen, zodat je looptechnisch gezien de juiste supermarkt kunt selecteren bij je brood ronde in de ochtend.
 • Zorg dat je een sporthorloge hebt met navigatie of met kompas functie zodat je eenvoudig weer terug op de plek van oorsprong kunt komen.
 • Zorg dat je een vast set van smoezen klaar hebt om je verlate thuiskomst te verklaren (ik heb me verlopen kun je niet iedere dag mee aankomen he)

Misschien een beetje overdreven allemaal en kunnen jullie het mooi in goed overleg toch gewoon een aantal keren lopen in de vakantie. Je hoeft niet bang te zijn dat je gevaar loopt omdat je je trainingsschema niet helemaal kunt volgen. Een goede trainer heeft hier meestal ook gewoon rekening mee gehouden en geeft je een set van trainingen die je het beste in je vakantie kunt oppakken als je echt even eruit moet.

Vergeet niet dat vakantie is ook iets wat je lichaam nodig heeft om even tot rust te komen. Je kunt er ook voor kiezen om die 50 weken die overblijven in het jaar te trainen. Wil je toch gewoon blijven door trainen, pak dan wat kortere routes en richt je in die vakantie gewoon wat meer op tempo loopjes, heuvelloopjes en vergeet vooral niet te genieten en te genieten. Let ook goed op de omstandigheden (terrein, weer), want een blessure zit altijd in een klein hoekje en je wilt fris en fruitig weer verder kunnen trainen na de vakantie ipv geblesseerd van start gaan.

Fijne vakantie!

 

Delen via: