Even een noodzakelijk artikel over verschillende dingen die ik heel vaak voorbij zie komen op internet en natuurlijk ook in de verschillende facebook groepen. Mensen roepen dingen en als ze het maar overtuigend genoeg roepen dan wordt het meteen door iedereen geloofd en netjes doorgetoeterd. Hoe meer het gedeeld en besproken wordt, hoe groter de kans is dat het ook daadwerkelijk geloofd wordt. Ik zou het dan ook zeer op prijs stellen als jullie dit bericht veelvuldig zouden willen delen om de aandacht nu eens voor eens en voor altijd op de waarheid en niets dan de waarheid te zetten.

Ik heb e.e.a. in een aantal stellingen verzameld die ik vervolgens ga ontkrachten. Ik zal jullie niet vermoeien met de wetenschappelijke onderbouwing ervan, maar die ik kan ik wel indien je geïnteresseerd bent natuurlijk leveren.

De 10 stellingen hieronder staan gewoon in willekeurige volgorde.

 1. Lange duurlopen
  Lange duurlopen zijn volledig onnodig voor een (halve) marathon loper. Enige wat je hier mee bereikt is dat je volledig uitgeput bent voordat je überhaupt aan de start van een wedstrijd staat. De te lopen wedstrijdafstand kun je gewoon netjes uitsmeren over de week. Dus in het geval van een marathon loper. 3x per week 12 kilometer trainen is echt voldoende. Die laatste 5km in de wedstrijd doe je op karakter, die hoef je niet te trainen. Voor een halve marathon loper, pakweg de helft dus. Besteed je energie gewoon aan rusten ipv vermoeid aan de start staan.
 2. Rekken
  Je spieren moet soepel zijn en op lengte als je ze maximaal wil gebruiken. Het is dus heel erg belangrijk dat je netjes je spieren op lengte brengt voordat je gaat sporten. Door het belasten van de spieren krimpen ze een beetje in en dus niet meer dan logisch dat je ze na de training of wedstrijd weer mooi gaat rekken. Buiten dat weet iedereen dat je zo ook gewoon veel minder spierpijn krijgt.
 3. Warming-Up/Cooling-Down
  Het doen van een warming-up is volledige onzin. Ga gewoon een naar het paardenrennen. Zie je die paarden voor hun wedstrijd een warmin-up doen? Dacht ‘t niet. Gewoon eerste paar honderd meter rustig aan doen en dan heb je geen warming-up nodig. In een wedstrijd kun je toch niet vanaf het startvak meteen vol gas gaan, veel te druk. Mensen die denken dat ze op deze manier een blessure krijgen halen oorzaak en gevolg door elkaar. Je krijgt niet de blessure doordat je het op deze manier doet. Nee, je krijgt een blessure omdat je het niet gewend bent om op deze manier te doen. Eigen schuld, dikke bult. Een cooling down is tevens volledige onzin. Je bent gewoon extra aan het trainen. Je moet je na training en wedstrijd rustig uitkleden en daarna naar auto lopen, dan heb je voldoende cooling down gehad.
 4. Gelletjes
  Je breekt je nek tijdens de wedstrijden over de gelletjes die mensen denken te moeten gebruiken. Echt niet normaal. En waarom zijn die zinvol? OMDAT DE FABRIKANT ZEGT DAT ZE ZINVOL ZIJN. Beetje “wij van wc-eend, adviseren wc-eend” als je het mij vraagt. Je lichaam heeft voldoende energie in spieren en organen zitten om een prestatie te kunnen leveren hoor, dan hoef je niets bij te pakken. Dat je tijdens een marathon de zogenaamde man met de hamer tegenkomt is niet zo raar. Ik zie de betreffende mensen in de ochtend vaak ontbijten met sneetje witbrood met honing en kopje thee. Geen wonder dat je geen energie meer hebt met zo’n ontbijt. Gewoon goed stevig ontbijten heb je geen gelletjes nodig.
 5. Carboloaden
  We eten veel pasta omdat we denken dat we daarmee extra koolhydraten naar binnen halen. Volledige onzin. Je lijf kan per maaltijd maximaal 20 gram koolhydraten verwerken en geadviseerde dagelijkse hoeveelheid voor topsporter is 1.8 x het lichaamsgewicht. Meer dan dat verdwijnt gewoon automatisch in de porseleinen troon de dag erna. Eet gewoon een paar repen snickers extra, dan krijg je de extra koolhydraten ook wel binnen. Hoef je geen rare dingen voor te doen qua pasta en/of poeders. Ja natuurlijk kun je ook een high-proteinbar kopen van 2.95 euro. 3x zo duur als een snicker, maar niet 3x zo lekker.  Gewoon extra flesje cola overdag (de echte he, die light versie bevat aspartaam, dat is dodelijk) is ook voldoende om extra koolhydraten binnen te krijgen.
 6. Schoenen
  Iedere 800km nieuwe schoenen? Iedere 1000km nieuwe schoenen? Ja natuurlijk, de firma’s Brooks, Adidas, Nike etc willen dolgraag dat jij heel erg vaak nieuwe schoenen koopt. Na pakweg 800km is de demping er uit zeggen ze dan. Volledige onzin natuurlijk, ze willen gewoon veel geld verdienen, niet meer dan dat. Nieuwe schonen koop je gewoon als de oude kapot zijn, versleten etc. Of je koopt gewoon nieuwe schoenen omdat je de nieuwe mooier vindt, ook goed.
 7. Traningsomvang
  Al een beetje in het eerste punt besproken. Trainingsomvang maakt eigenlijk helemaal niet zo veel uit. Kunt beter extra rust nemen, dan kun je de training erna vanzelf veel harder trainen. Trainingsomvang per week van het aantal kilometers wat je aan wedstrijd loopt (minus de laatste 5km die je op karakter loopt en dus niet hoeft te trainen) is echt het maximale wat je moet trainen.
 8. Trainen op verschillende ondergronden
  Trainen op verschillende ondergronden om zo je spieren en pezen beter te ontwikkelen. De belasting op je onderstel is dusdanig groot tijdens het hardlopen dat de ondergrond echt helemaal niets uitmaakt. Als je wegwedstrijden loopt dan op de weg trainen, als je trails loopt, dan in het bos trainen. Loop je in beiden wedstrijden, dan af en toe omwisselen. Voor een persoon die wegwedstrijden loopt, blijf vooral weg uit het bos omdat de kans dat je daar op je gezicht gaat of je enkel verzwikt over een boomtak is natuurlijk vreselijk groot.
 9. Tempotrainingen
  Zo vermoeiend die mensen die continue dingen posten als Z1, Z2, D1, D2, tempoloop, HIIT, Interval. Trainers maken die schema’s omdat ze dat zo geleerd krijgen door mensen die dat ook maar weer van anderen geleerd hebben. Het is eigenlijk helemaal nergens op gebaseerd, behalve dat je een training een beetje afwisselend moet houden voor de trainingsgroep. Wisselen met tempo’s en afstanden is daar een mooi voorbeeld van (ik doe het zelf ook hoor). Feitelijk moet je gewoon iedere training (zie eerdere punten over afstanden) proberen zo hard mogelijk te lopen, dat is de enige manier om sneller te worden.
 10. Herstel na een wedstrijd
  Hoe herstel je nu het beste na een wedstrijd. Nou heel simpel. Genieten, feestje vieren, biertje drinken (ja hoor, wijn en sterke drank mag ook). Dag erna gewoon doorgaan met trainen (zie eerdere punten over afstanden en tempo). Door het belasten van de spieren op deze manier treed er een gewenning op (het zogenaamde spiergeheugen) waarna je eigenlijk dus veel sneller gaat herstellen dan op enige andere manier. Mocht je hier toch problemen mee hebben dan komt dit waarschijnlijk door het feit dat je het gewoon nog niet gewend bent (het spiergeheugen is er dus nog niet). Wat je niet kent moet je trainen, dus vooral doorgaan.
 11. Wat moet je doen bij klachten
  Klachten zijn voor iedereen anders en toch voor iedereen hetzelfde. Naar een huisarts gaan heeft eigenlijk helemaal geen zin. Eerste wat die zegt is dat je niet lopen mag, nou fijn, daar zit je op te wachten. Fysio gaan? Mwah, ook niet echt zinnig. Die komen weer met stomme oefeningen aan die je thuis moet doen waar je eigenlijk toch helemaal niets aan hebt. Sportarts? Zelfde als fysio. Kunt het beter aan andere hardlopers vragen in een grote groep. Kans dat iemand ooit dezelfde klachten heeft gehad is natuurlijk heel erg groot.
Delen via: