Even een kort artikeltje over de invloed van hardlopen op je gewicht. Ik zie deze vraag heel vaak voorbij komen in de diverse hardloopgroepen. Mensen gaan hardlopen om af te vallen. Is dat slim? Nee natuurlijk niet. Je moet gaan hardlopen omdat je hardlopen leuk vindt. Puur gaan hardlopen als doel om af te vallen is zinloos, want dat gaat niet gebeuren. Sowieso ga je niet afvallen door het hardlopen.

Voordat je nu begint met “ja maar, ik ben x kilo afgevallen door hardlopen”… doe maar rustig, ik leg uit waarom ik zo stellig ben.

Allereerst even een verhaaltje over hoe het nu precies werkt in ons lichaam. We zijn heel simpel gezegd een biologische machine die energie verbruikt en daarvoor hebben we brandstof nodig (voeding). Permanent afvallen kan alleen door aanpassing van je levensstijl zodat je geen positieve energiebalans meer hebt (dat wil zeggen dat je meer calorieën binnen krijgt dan je gebruikt). Is dit van tijdelijke aard, dan zul je in eerste instantie snel wat gewicht kwijt raken. Het tempo dat je er over doet om gewicht erbij te krijgen is over het algemeen ook het tempo wat je nodig hebt om het eraf te krijgen. Je kunt dus niet 11 maanden enorme hoeveelheden zooi naar binnen werken en dan denken dat je het binnen een maandje weer kwijt kunt raken. Je kunt dus niet grote hoeveelheden “vet” kwijtraken binnen korte periode, daarvoor zul je gedurende een hele lange periode een negatieve energiebalans moeten hebben. Dat wil zeggen minder erin dan je nodig hebt. Dit kun je ook doen door meer te gaan verbruiken bij dezelfde hoeveelheid energie die er ingaat. De beroemde crash diëten of detox kuurtjes werken allemaal niet, ook al beloven ze natuurlijk het tegenovergestelde, maar dat is meestal gedreven door een economische reden van de persoon die je die dingen probeert aan te smeren. Hetzelfde geldt voor het skippen van koolhydraten of andere soorten voeding.

Even een klein rekensommetje, stel je bent een beginnende hardloper en je loopt iedere week zo’n 3x en dan een half uurtje per keer. Dan verbruik je ongeveer zo’n 750 KCal per week (250 KCal per keer) bij een lichaamsgewicht van 65KG. Dat is mooi meegenomen, maar dan moet je niet na het lopen een flesje AA drink naar binnen werken, want dat is al 300 KCal. Over een glaasje cola tegen de dorst (dat is nog meer calorieën dan AA). Dan kun je beter een gezond glaasje sinaasappelsap pakken (oh nee, dat is nog meer calorieën). Feit is eerder de behoefte zult hebben om het energie verbruik aan te vullen omdat je gewoon honger hebt en dat zal meestal gaan in de vorm van een snack. Als je nog meer gaat lopen dan zul je meer spierweefsel gaan krijgen (wat weer zwaarder is dan vet).

Begrijp me niet verkeerd, hardlopen is an sich een zeer gezonde sport wat zeer goed past bij een gezonde levensstijl en ik doe het zelf ook heel graag.

En tot slot, wil je graag in shape komen voor de zomer en die 10KG kwijt raken? Begin dan nu met een gezondere levensstijl en een kleine negatieve energiebalans, dan zul je zien dat je volgend jaar zomer er echt een heel stuk anders uitziet. Afvallen is niet meer dan een gedragsaanpassing.

De beste manier (wetenschappelijk bewezen) om op korte termijn 10KG kwijt te raken is trouwens door gebruik van maken van een zaag en boven je knie beginnen met zagen. Is alleen wat lastig te combineren met hardlopen.

In de speciaalzaken zijn er trouwens ook gewoon apparaten te kopen voor de veelgevraagde plaatselijke vetverbranding voor elkaar te krijgen. Ook dit is weer wetenschappelijk bewezen.

Wil je het op de moeilijke manier voor elkaar krijgen? Werk er maar voor en accepteer dat het gewoon tijd en hard werk en doorzettingsvermogen kost!

 

 

 

Delen via: