Kort artikel om hoe om te gaan met blessures. Niet dat ik de beschikking heb over enige medische kennis, maar ik zie de vragen zo vaak terugkomen in de verschillende hardloop groepen op facebook. Bijvoorbeeld:

  1. Ik heb zo’n pijn in mijn enkel als ik ga lopen, iemand tips?
  2. Ik heb een lopersknie denk ik, wat raden jullie aan?
  3. Ik heb last van shinsplints, hellup!

Pijn en last tijdens bewegen kun je grofweg onderverdelen in de volgende categorieën:

  1. Beetje gevoelig, maar verdwijnt als spieren warm zijn
  2. Pijnlijk bij opstaan, maar verdwijnt gedurende de dag
  3. Pijn continue, bewegen en sporten onmogelijk

Wat je moet proberen in te schatten of de eerste variant niet gewoon spierpijn is, wat het gevolg is van een eerdere belasting, maar als dit lang aanhoudt zou ik toch zeer zeker een sportmedisch specialist raadplegen (sportfysio, sportarts). Je loopt met deze klacht namelijk het risico dat je het begin van een overbelastingsblessure te pakken hebt. Bij de andere twee punten stop je gewoon met trainen en schakel je direct de sportmedische specialist in. Mijn persoonlijke mening/ervaring is dat het gaan naar een huisarts over het algemeen niet zo heel veel zin heeft. Luister vervolgens ook naar de adviezen van deze sportmedisch specialist en doe er ook echt wat mee. Als advies is om korte periode niet te lopen, doe dat dan ook. Als je oefeningen moet doen, doe die dan.

Reden waarom je naar een expert moet gaan en niet moet vragen om hulp van de gemiddelde hardloper, is dat die hardloper over het algemeen gewoon geen medisch specialist is. Natuurlijk zijn er wel een aantal fysiotherapeuten en artsen hardloper en lid van de verschillende hardloop groepen op facebook. Maar wat verwacht je nou, dat die op grond van 2 regels tekst een fatsoenlijke diagnose kunnen stellen? Behalve dat kan een zelfde klacht natuurlijk een hele andere oorzaak hebben. De specialist zal zoeken naar de oorzaak en die behandelen. Tips vragen aan mensen met dezelfde klacht zal dus over het algemeen weinig zin hebben, misschien worden de klachten daardoor nog wel erger.

Uiteraard kun je ook te rade gaan bij je hardlooptrainer, maar als het goed is zal die je ook altijd doorverwijzen naar een medisch specialist (zo niet, andere trainer zoeken).

Nadat de behandelingen gestopt zijn en je weer mag beginnen met hardlopen, ga dan vooral niet te snel weer proberen om op je oude niveau te komen. Rustig opbouwen. Natuurlijk moet je hiervoor eigenlijk gewoon je trainer inschakelen, die bouwt dit wel rustig op in je schema. Gouden regel is dat je omvang eerder mag opbouwen dan intensiteit. Met andere woorden, eerst zorgen dat je meer gaat lopen en qua omvang weer op je oude niveau zit eer je begint met vaartspellen, intervallen, tempolopen en HIIT trainingen.

Als je een paar dagen uit de running bent door een flinke verkoudheid, buikgriepje etc gelden een aantal regels. Als de klachten boven de nek zitten, kun je gewoon trainen. Als de klachten onder de nek zitten, niet trainen. Bij koorts mag je sowieso niet trainen. Als je koorts hebt gehad, moet je op het moment dat je beter bent hetzelfde aantal dagen nog extra rust houden als dat je koorts gehad hebt. Voor de lopers onder ons die hun hartslag in de gaten bij hun loopjes. Na een ziekte (net als bij stress en vermoeidheid) is je hartslag tijdens een loopje anders dan normaal. Je rust hartslag is dat ook.

Samengevat: Ga bij klachten in je bewegingsapparaat naar een sportfysio of sportarts. Volg zijn of haar adviezen op. Bij herstel rustig opbouwen. Werkt over het algemeen iets beter dan het vragen aan 25000 mensen.

Delen via: