Onderstaand plaatje zag ik recent bij Decathlon verschijnen en op de foto rechtsonder zie je mooi dat iemand aan het rekken is bij de Decathlon Running Academy. In dit artikel ga ik in op de zin en onzin van Rekken.

Laten we allereerst beginnen met het officiële beleid van de atletiekunie inzake rekken door lange afstand lopers. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de toegevoegde waarde, dus wordt dit niet aangeleerd. Let op: dit gaat om normaal gezonde hardlopers met een ROM (range of motion) die voldoende is voor het uitoefenen van de beweging die uitgevoerd wordt tijdens het hardlopen. Indien deze ROM niet voldoende is, of er klachten/blessures zijn, neem dan contact op met je fysiotherapeut of sportarts om te kijken of er nu wel of niet gerekt moet worden.

Qua rekken zijn er een viertal manieren:

  1. Statisch rekken → Hierbij wordt een spier geleidelijk tot maximale lengte uitgerekt en gedurende een korte periode in deze positie vastgehouden. Hoe intensiever de rek, hoe korter deze moet worden vastgehouden (8 tot 10 seconden). Een oefening statisch rekken wordt meestal 2 à 3 keer herhaald
  2. Dynamisch rekken → Rekken tijdens bewegen, zelfde eigenlijk wat je tijdens een warming up doet (rustig inlopen, knieheffen, huppelpas)
  3. Ballistisch rekken → snel verend rekken (variant van statisch rekken)
  4. PNF rekken → (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie), spier kort spannen- ontspannen- stretchen. Deze is te “specialistisch” voor dit artikel en laat ik verder onbesproken.

Behalve de groep atleten die rekken omdat ze dit van hun fysiotherapeut of sportarts moeten doen in het kader van herstel van een blessure zie je dat veel “gezonde” lopers dit doen. Dit is meestal om tal van redenen, waar ik er hieronder een aantal opnoem:

  1. Verlengen van spieren, vergroten van mobiliteit in warming up of cooling down → geen enkel bewijs voor dat dit helpt tijdens een warming up (er zijn hooguit enkele voorzichtige bewijzen dat dit zelfs tegenwerkt)
  2. Voorkomen van spierpijn bij rekken tijdens cooling down → hier zijn geen bewijzen voor
  3. Rekken tijdens warming up en cooling down ter voorkoming van blessures → hier zijn geen bewijzen voor
Samengevat: Heb je een beperking en/of blessure en moet je rekken (in welke vorm dan ook) i.v.m. herstel van je fysiotherapeut of sportarts, doe dat dan vooral. In elke andere situatie, het heeft geen zin, dus laat het lekker (bij explosieve sporten is alleen dynamisch rekken zinnig als er een prestatie geleverd moet worden waarbij bewegelijkheid een belangrijke rol speelt, zoals bijvoorbeeld bij hordelopen).
Let op: Het uitvoeren van een warming up en cooling down is nog steeds heel belangrijk, in dit artikel gaat het alleen om het onderdeel “rekken”.
Delen via: