Dit plaatje zag ik vandaag op ILH staan met natuurlijk een berg van reacties van mensen eronder die zeggen dat het voor hun wel/niet klopt. Laat ik het even uitleggen voor de geïnteresseerde cijfernerds onder ons.

15356708_1021988877924486_7012125545384225145_n

Het doen van voorspellingen over eindtijden op verschillende afstanden is vrij eenvoudig, dat heeft gelukkig heel weinig te maken met een glazen bol. Op de opleiding basis looptrainer (atletiekunie) krijg je dit gewoon geleerd. Daar zijn jarenlang wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan en is een heel mooi pak papier voor gemaakt waarin je het allemaal kunt opzoeken. Dit heb ik zelf als huiswerk een aantal keer moeten doen en vond ik zo ontzettend leuk dat ik daar een spreadsheet voor gemaakt heb waarin dit allemaal verwerkt zit. Ja ik heb een aantal getallen uit die foto gecontroleerd en het klopt allemaal.

Er gelden wel een aantal regels bij het doen van die voorspellingen, met name over de omstandigheden waarin deze vergelijking gemaakt kan worden:

  • Als je de 10km op een rete vlak parcours kunt lopen in 50:02, dan ga je de halve van Egmond niet redden in 1:50:24
  • De temperatuur moet gelijk zijn (als het warmer is, heeft je lichaam meer energie nodig om te bewegen)
  • De atleet moet hetzelfde zijn (10% toename in lichaamsgewicht, is 10% toename in tempo)
  • Het tijdstip moet in relatie tot elkaar staan (3 jaar geleden een 10km in een bepaald tempo kunnen lopen wil niet zeggen dat je dat nu nog kunt, of de HM in het bijbehorende tempo kunt lopen)

Verder is het van wezenlijk belang dat je de afstand ook daadwerkelijk goed kunt lopen. Iemand die alleen maar die 10km traint en bijvoorbeeld alleen maar tempo duurloopjes doet in die omvang gaat die HM ook niet redden in de tijd die daar voor staat.

Het trainen op het juiste tempo en een gebalanceerde trainingsopbouw/schema is hier van wezenlijk belang. Veel atleten trainen gewoon veel te hard/veel en daarbij kun je nooit enige vorm van supercompensatie creëren. Daarom wordt ook vaker gezegd: rust is ook trainen. Een PR loop je dus niet tijdens een training, die kun je als je geluk hebt tijdens een wedstrijd halen en dan krijg je over het algemeen ook netjes een nieuw tempo schema van je trainer (behalve als je je PR met 7 seconden gebroken hebt, dan niet natuurlijk).

Hoe weet je nu of je op het juiste tempo aan het trainen bent? Heel simpel: vragen. En altijd wedstrijden even doorgeven. Voor de atleten die een lange termijn planning hebben, deze hebben testloopjes zo nu en dan in hun schema staan die ze netjes moeten doorgeven. Op grond daarvan zal ik een nieuwe tempo lijst maken.

Mensen die voor het eerst een (halve) marathon lopen zal ik dat niet zo snel doen. Daar ligt meer de focus op uitlopen, dus uitbouwen van de omvang. Veel lange langzame duurlopen dus en minder tempo werk. Helaas wordt dan het tempo op de korte afstanden wat hoger.

p.s. Inmiddels heb ik natuurlijk al weer spijt dat ik op dit post van ILH gereageerd heb. Zucht.

 

Delen via: